Argentyna Kraina Win
Regiony winiarskie
Argentyna dzieli swoje regiony winiarskie na sześć: północ, południe, północny wschód, Cuyo, Córdoba i Buenos Aires.
Argentyna w rankingu
Argentyna jest siódmym światowym producentem wina z 12,5 miliona hl.
IWC 2022
Argentyna zajęła 6. miejsce w IWC 2022, wyprzedzając takie kraje jak RPA, USA, Nowa Zelandia i Chile.
Powierzchnia winnic
W roku 2021 ponad 211.099 hektary.
Wyprodukowane wino
W roku 2021: 12.481.553 hektolitry
Eksport wina
W roku 2021: 3.362.958 hektolitry
Argentyna
Trochę historii

Argentyna od ponad pięciu wieków uprawia winorośl, łącząc wiedzę rdzennej ludności z tradycją europejskich emigrantów, reprezentuje najważniejszy sektor przemysłu w Ameryce Południowej.
Zaczęto ją uprawiać w Santiago del Estero, ze szczepów Moscatel i Uva País z Hiszpanii. Ekspansja uprawy kontynuowana była przez Jezuitów i do 1598 r. winnice znajdowały się w Kordobie, Santa Fe, Buenos Aires i Misiones.
Z drugiej strony Mendoza i San Juan stały się kluczowymi miejscami, ponieważ na te terytoria dotarła winorośl z Chile. Były one już wtedy bardzo popularne. Po latach Domingo Faustino Sarmiento sprowadził Malbec z Francji, który choć w tamtym kraju był używany do produkcji wina mieszanego (mieszano go z innymi odmianami tylko po to, by nadać mu kolor), to u nas szybko się zaaklimatyzował z doskonałymi wynikami. Dziś rozpoznawany jest jako symboliczna odmiana Argentyny i sadzony na ponad 46,000 hektarów.

WINO ARGENTYŃSKIE NAPOJE KRAJOWE
Wino zostało utrwalone z nawyków społecznych typowych dla kultury argentyńskiej i tożsamości zakorzenionej w rodzinie i przyjaźni, gdzie umiar i kontrola społeczna łączą się z przyjemnością. 24 listopada 2010 r. podpisano Dekret 1800, ogłaszający je narodowym napojem Argentyny, dlatego dzień ten obchodzony jest jako Dzień Argentyńskiego Wina.
W 2013 r. uchwalono ustawę nr 26.870 – WINO ARGENTYŃSKIE NAPOJE KRAJOWE w celu rozpowszechniania tradycji i cech kulturowych związanych z jego produkcją, tworzeniem i konsumpcją.